Minder

Hoog bezoek bij Diabeter in Saoedi-Arabië

Op 13 september jl. bracht INISI een bezoek aan onze klant Diabeter in Saudi-Arabië – samen met de Nederlandse ambassadeur aldaar, mevrouw Janet Alberda. Doel van de reis was om een afvaardiging van lokale belanghebbenden te ontmoeten en de voortgang te bespreken van Diabeters uitbreidingsplannen in dit land.


De Nederlandse Ambassadeur, mevrouw Janet Alberda, krijgt een rondleiding door de kliniek in Al Ahsa, Saoedi-Arabië.

 

Diabeter in Nederland

Diabeter is een Nederlandse kliniek voor de behandeling van type-1 diabetes bij kinderen en jong-volwassenen, opgericht door kinderarts Dr. Henk Veeze en zijn collega Dr. Henk-Jan Aanstoot. De kliniek staat internationaal bekend om zijn succesvolle aanpak van diabeteszorg die gekenmerkt wordt door zijn value-based benadering. Dat wil zeggen: een aanpak waarmee aantoonbaar resultaten zijn geboekt – ook in de kostensfeer, door het voorkomen van toekomstige complicaties. Hierbij krijgen patiënten een behandeling op maat, waarbij ze heel nauwkeurig worden gevolgd op basis van intensieve data-analyse en kunstmatige intelligentie. Het resultaat is dat de gevolgen van deze chronische ziekte veel beter onder controle kunnen worden gehouden. Het is dus begrijpelijk dat er veel internationale belangstelling is voor Diabeters aanpak en technologie.

Ruim anderhalf jaar geleden opende Medtronic (het moederbedrijf van Diabeter) samen INISI als ict-partner, de eerste buitenlandse kliniek in het Koninkrijk Saoedi-Arabië (KSA) – een land waarin zorginnovatie zeer hoog op de maatschappelijke agenda staat. De opening van deze kliniek werd mede mogelijk gemaakt dankzij het Saoedische ministerie van volksgezondheid.

Uitstekende resultaten

De zogenaamde hospitalisatiegraad, dat wil zeggen het percentage patiënten dat ondanks alle goede zorg-op-maat toch in het ziekenhuis belandt, is een van de belangrijkste KPI’s waar Diabeter hoge ogen mee scoort in Nederland. Deze indicator is bij Diabeter in Nederland teruggebracht van het landelijke gemiddelde van inmiddels 10% tot maar liefst 1,5%. Dit betekent dat al die patiënten door de deze aanpak een aantoonbaar betere kwaliteit van leven hebben. En een gunstiger verloop van hun type-1 diabetes, zowel op korte als lange termijn.

Diabeter heeft in de kliniek in Saoedi-Arabië inmiddels vergelijkbare resultaten geboekt. Sterker nog, tijdens ons bezoek aan de kliniek kon Operations Manager van Diabeter KSA, Mr. Turki Aljlajel, met trots melden dat de hospitalisatiegraad in zijn kliniek zelfs was gedaald tot 1% – nóg beter dus dan in Nederland!

 

Voortgang uitbreiding

Het succes van de kliniek werd in een presentatie uitvoerig uit de doeken gedaan, ten overstaan van de Nederlandse ambassadeur mevrouw Janet Alberda en Zijne Excellentie Dr. Ahmed Alshoaibi, president van Health Cluster Al-Ahsa van het ministerie van gezondheidszorg.
Beiden waren dan ook vol lof over de resultaten en zegden toe de uitbreiding van de activiteiten ten volle te willen ondersteunen, waar mogelijk.

Ook voor INISI is dit een belangrijk gegeven, want dat betekent dat de plannen om nieuwe klinieken te openen een stap dichterbij komen. INISI is nauw betrokken om deze plannen te faciliteren in de rol van Diabeters ict-partner. Er is nog veel werk aan de winkel als het gaat om het opbouwen en uitbreiden van de benodigde IT-systemen binnen de landsgrenzen van het Koninkrijk Saoedi-Arabië. Net als alle betrokkenen in Saoedi Arabië zijn we bij INISI natuurlijk enorm enthousiast en uiterst gemotiveerd om hier wederom een groot succes van te maken!

Gerelateerde nieuwsberichten