Minder

Ransomware neemt sterk toe

Ransomware neemt sterk toe

Het aantal gevallen van ransomware neemt schrikbarend toe. Steeds vaker richten criminelen zich hierbij op bedrijven, in plaats van consumenten. Simpelweg omdat daar meer geld te verdienen valt. Volgens het Global State of the Channel Ransomware Report 2019 is de financiële schade het afgelopen jaar met ruim 200% toegenomen.

Kun je je als bedrijf beschermen tegen ransomware?

Digital security zal altijd een kat-en-muis spel blijven. En dit zal in de toekomst misschien zelfs nog wel verergeren. Maar je kunt er wel veel aan doen om internetcriminelen een stap voor te blijven. Vaak kiezen bedrijven voor één of enkele point-solutions, terwijl het juist zo belangrijk is om een set aan proactieve en detectieve maatregelen te implementeren. Die dan ook nog naadloos met elkaar moeten integreren.

Cisco Umbrella, speciaal tegen ransomware

Een goed voorbeeld hiervan is Cisco Umbrella. Dit is een cloudgebaseerd beveiligingsplatform die het bedrijfsnetwerk beveiligt op de DNS-server. Het voorkomt malware- en ransomware-aanvallen op het DNS- en IP-domeinniveau.

Het mooie hiervan is dat je geen agents hoeft te installeren, maar uitsluitend een IP-adres van de DNS-server moet configureren in je router. Het is dus heel snel en makkelijk te implementeren en biedt realtime bescherming. Daarnaast is Cisco Umbrella eenvoudig met andere oplossingen te integreren.

cisco-umbrella_v3.jpg

Vulnerability scanning

Maar daarmee ben je er nog niet. Ook kwetsbaarheden in het netwerk zijn voor criminelen een uitgelezen kans om ransomware te verspreiden. Zorg er daarom voor dat je altijd de nieuwste patches en updates heb geïnstalleerd. En dat je netwerk continu gescand wordt op kwetsbaarheden.

Cisco Meraki

Hoe meer apparatuur in het netwerk, des te groter de kans dat zich ergens in het netwerk een apparaat bevindt waar niet de nieuwste patches of updates op zijn geïnstalleerd. Systeembeheerders hebben hier vaak hun handen aan vol. Zeker bij bedrijven die ook nog eens meerdere vestigingen hebben. Veel van onze klanten kiezen daarom voor Cisco Meraki.

 

De productlijn van Cisco Meraki bestaat uit switches, security appliances en draadloze netwerkapparatuur, een uitgebreid portfolio dus. Maar hét grote voordeel van Cisco Meraki is het centrale beheerplatform. Zodra de apparatuur is aangesloten op locatie, verschijnt deze in het Meraki dashboard en kan de apparatuur van op afstand en conform een vaste template geconfigureerd worden. Dit scheelt niet alleen enorm veel tijd, ook de kans op fouten (en dus kwetsbaarheden) is veel kleiner.

 

Cisco Umbrella is bovendien volledig geïntegreerd in het Cisco Meraki dashboard. Een kwestie van één vinkje aanzetten en het hele netwerk is maximaal beschermd tegen ransomware.

Mobiele devices

Last but not least: vergeet ook de mobiele devices niet. Met het toenemend aantal end-point devices neemt ook het aantal verschillende besturingssystemen toe. Eveneens een bron voor kwetsbaarheden. Cisco Umbrella integreert naadloos met Cisco Mobile Device Management (Meraki System Manager). En via API’s ook met andere mobile device management platforms, zoals Citrix Endpoint Management (XenMobile) en MobileIron.

Moraal van het verhaal

Vanuit de praktijk hebben wij dagelijks te maken met de uitdagingen waar onze klanten tegenaan lopen op het gebied van digital security. Het voorkomen dat aanvallers binnen kunnen komen is een continu proces. Op dit moment is ransomware erg actueel maar morgen kan dit weer iets anders zijn. Kijk daarom naar het geheel en zorg voor een integrale netwerk- en security aanpak.

Gerelateerde nieuwsberichten