Virtuele oplossingen

Abstractielaag
Virtualisatie is het toevoegen van een abstractielaag tussen de fysieke componenten van een systeem en de services die deze gebruiken. Processor, geheugen, opslag en netwerk kunnen alle gevirtualiseerd worden. Met verschillende technieken kunnen we veel flexibeler, efficiënter en effectiever omgaan met de onderliggende hardware. Hierdoor kunnen we nieuwe oplossingen ontwerpen voor de specifieke situatie in jouw organisatie.

Inventarisatie
De aanpak van INISI begint met een inventarisatie van de huidige situatie; welke knelpunten zijn er en welke vorm van virtualisatie kan bijdragen tot de oplossing. Welke problemen ervaren gebruikers, beheerders en budgethouders? Zijn er nieuwe eisen en wensen die (nog) niet kunnen worden ingevuld? Staan er veranderingen op stapel in de business? Als dat allemaal op een rijtje staat, bepalen we de mogelijke richting en maken we een passend ontwerp.

Servervirtualisatie
De oudste vorm van virtualisatie is servervirtualisatie. Op mainframe-platforms bestaat virtualisatie zelfs al meer dan dertig jaar. Tegenwoordig denken we bij virtualisatie vooral aan het reduceren van het aantal Intel servers en het optimaliseren van de utilisatie.
 
Meer voordelen
Maar de huidige virtualisatieplatforms bieden meer voordelen. De virtuele infrastructuur is zeer flexibel, en dat geeft mogelijkheden: een snellere uitrol van nieuwe services, hogere prestatiegaranties door dynamisch de belasting te verdelen, een hoge beschikbaarheid en zelfs vereenvoudigde uitwijkscenario’s als onderdeel van een rampenplan. Bovendien heeft server virtualisatie het voordeel van minder stroomgebruik, er is minder ruimte en koeling nodig en de beheerfaciliteiten zijn eenvoudiger.
 
Applicatievirtualisatie
Applicatievirtualisatie zorgt voor het optimaal functioneren en een optimale beschikbaarheid van applicaties voor de gebruiker, met een minimale beheerinspanning. Voor veel applicaties en situaties is de 'server based' aanpak van Citrix of Microsoft Terminal Services ideaal. Vaak is een 'thin client' al genoeg, waardoor bespaard wordt op de aanschaf- en beheerkosten van PC’s. Niet alle applicaties zijn geschikt, maar hiervoor zijn aanvullende technieken beschikbaar, zoals application streaming of encapsulation.
 
Desktopvirtualisatie
Hardware fabrikanten hebben blade PC’s gemaakt, om centraal in een kleine ruimte veel PC's tegelijk beschikbaar te maken. Iedere blade is een 'dedicated' systeem, dat ter beschikking staat van één gebruiker. Het is een relatief kleine sprong in gedachten om te zien dat de principes van machinevirtualisatie kunnen worden toegepast om een dergelijke service te bieden. Deze service is dan ook heel flexibel en zeer efficiënt. In één fysieke server kunnen tientallen virtuele PC’s draaien. De gebruiker beschikt over een volledig eigen PC, maar zonder alle problemen voor de beheerders van honderden PC’s die gedistribueerd zijn over een gebouw. Applicaties kunnen worden geïnstalleerd in de virtual desktop, of beschikbaar gemaakt via applicatievirtualisatie. 

INISI realiseert jouw doelstelling
In de praktijk levert INISI meestal een oplossing in de vorm van een combinatie van technieken. Het is belangrijk om in dergelijke projecten een partner te hebben die niet alleen veel kennis en ervaring in huis heeft, maar ook voortdurend jouw bedrijfsdoelstellingen in beeld heeft.