Minder

Citrix App Layering: sneller en eenvoudiger beheer van Windows applicaties

Citrix App Layering maakt het mogelijk om de hele Windows werkplek in modulaire virtuele lagen op te delen: het Windows besturingssysteem zelf in een OS laag, apps in een eigen app laag en een gepersonaliseerde laag, waarin alle instellingen, data en apps van de gebruiker worden opgenomen.

Dit maakt de overstap naar de cloud aanzienlijk eenvoudiger, doordat nog slechts één app image beheerd hoeft te worden voor zowel on-premise als cloud-omgevingen.

Met ‘Elastic Layering’ kun je app-layers die niet zijn opgenomen in de ‘golden image’ toewijzen aan gebruikers op die machine.

Minder complexiteit

Veel organisaties bevinden zich midden in de transitie naar een (hybride) cloud-omgeving. Deze overgangsfase brengt een aantal uitdagingen met zich mee, waaronder het beheer van Windows applicaties. Dit vergt altijd al veel tijd van de IT afdeling, maar het feit dat een deel van de infrastructuur on-premise staat en een deel zich in één of meerdere clouds bevindt, maakt het nog complexer en foutgevoeliger.

Traditionele oplossingen voor applicatiebeheer zijn vaak niet meer toereikend. In veel gevallen dwingen deze je tot het repackagen van apps voor elk platform en soms zijn ze zelfs volledig incompatible met de cloud. Citrix App Layering lost deze uitdagingen op: door apps van het onderliggende besturingssysteem te scheiden, kun je deze op één plek beheren en overal en op elk apparaat afleveren.


De voordelen

  • Forse tijdsbesparing
    Citrix App Layering zorgt voor een drastische vermindering van de tijd die nodig is om Windows-applicaties en images te beheren;
  • Eenvoudiger beheer
    App Layering scheidt het beheer van het besturingssysteem en apps van de infrastructuur. Je kunt elke app en OS-patch eenmaal installeren, de bijbehorende sjablonen bijwerken en je images opnieuw implementeren;
  • Betere beveiliging
    Door middel van ‘elastic layering’ kun je app-layers die niet zijn opgenomen in de ‘golden image’ toewijzen aan gebruikers op die machine. Gebruikers ontvangen een gepersonaliseerde set van applicaties wanneer ze inloggen.

Citrix App Layering versus applicatie virtualisatie met App-V

Een andere manier om applicaties te implementeren en te beheren is door deze te virtualiseren met tools zoals Microsoft App-V. Hiermee kun je applicaties isoleren en onafhankelijk van een Windows-image implementeren en updaten. Er zitten echter wel enkele beperkingen aan deze technologie:

  • Application packaging met isolation technology vereist veel tijd voor desktop setup, pre-scans, post-scans, scripting, het registreren van wijzigingen en implementatie;
  • Applicaties met system services, boot time drivers (zoals antivirus, printers, scanners, etc.) en applicaties met complexe setup procedures kunnen niet gevirtualiseerd worden met applicatie-virtualisatietools;
  • Applicaties die data delen met andere applicaties, aan elkaar gelinkt zijn of gebruik maken van cross communicatie, werken niet naar behoren als er gebruik gemaakt wordt van applicatie-virtualisatietechniek.

Deze nadelen heb je met App Layering allemaal niet.

Workspace Environment Management (WEM) als aanvulling op App Layering

Bij de transitie naar een (hybride) cloud omgeving is het van cruciaal belang om de security van de data te blijven waarborgen. Citrix App Layering maakt gebruik van ‘Elastic Layering’: een methode om apps dynamisch door te geven aan servers en desktops op het moment dat de gebruiker inlogt, waardoor elke gebruiker altijd zijn of haar eigen specifieke apps heeft.

Om er nog zekerder van te zijn dat gebruikers uitsluitend toegang hebben tot de data waarvoor zij gemachtigd zijn, kun je zg. ‘context-based security policies’ implementeren. Hiervoor kun je gebruik maken van Citrix Workspace Environment Management (WEM). Daarnaast helpt WEM ook om log-on tijden te verbeteren, beheer van gebruikersinstellingen te centraliseren en de prestaties van machines te optimaliseren.

Conclusie

Al met al kun je dus stellen dat applicatie-virtualisatie goed werkt bij applicaties die incompatible zijn met de host OS of andere apps. Voor applicaties die moeten kunnen communiceren met device en kernel drivers, plugins of andere applicaties, is Application Layering technologie bij uitstek geschikt. Door gebruik te maken van Elastic Layering en WEM kun je de werkomgeving bovendien vergaand optimaliseren, beveiligen en personaliseren.

Meer weten?

INISI heeft inmiddels ruime ervaring met de implementatie van Citrix App Layering.

Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met INISI via telefoon 010-4368822 of stuur een e-mail met je vraag naar bart.bossers(at)inisi.com.

INISI luistert, adviseert en helpt je verder!

Gerelateerde nieuwsberichten