Dura Vermeer verhoogt gebruikerstevredenheid door proactieve monitoring

22-10-2018

Minder verstoringen, snellere probleemanalyse en optimaal servergebruik resulteren in aanzienlijke kostenbesparing.


Enige jaren geleden was IT voor Dura Vermeer min of meer een sluitpost waar men het liefst zo min mogelijk tijd en energie aan wilde besteden. Inmiddels is dit volledig anders en speelt IT een cruciale rol in alle primaire processen. Niet alleen ter ondersteuning van de kernsystemen zoals administratie en kantoorautomatisering, maar vooral ook bij het ‘virtueel bouwen’. 

Building Information Modelling
Dura Vermeer is al 160 jaar actief als bouwbedrijf in woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur. Voor de totstandkoming en de uitvoer van haar projecten maakt Dura Vermeer sinds enkele jaren gebruik van Building Information Modelling:  in samenwerking met alle betrokken partijen wordt elk project in eerste instantie ‘virtueel’ als model gebouwd en wordt dit virtuele model de leidraad voor de uitvoering ervan. 

Dit virtueel bouwen, ook wel  ‘BIMMEN’ genoemd, kan in 3D (visueel) maar inmiddels ook in 4D (met toevoeging van statistieken) of 5D (met toevoeging van planningen) gedaan worden. Doordat alles aan de voorkant beter georganiseerd is, neemt tijdens het bouwproces de efficiency toe en nemen de faalkosten af. 

Goede performance van levensbelang
Met het toenemende aantal partijen dat met elkaar samenwerkt via BIM neemt het belang van de continuïteit en beschikbaarheid ervan ook toe. Een goed functionerende IT infrastructuur is daarom van levensbelang voor Dura Vermeer. Toen zich op een bepaald moment steeds meer performance problemen voordeden en er steeds meer klachten van (gefrustreerde) gebruikers kwamen, ging Dura Vermeer op zoek naar een oplossing hiervoor. Zij kwam uit bij de performance monitoring oplossing van eG Innovations. 

eG Enterprise
De performance monitoring software van eG Innovations helpt Dura Vermeer bij het opsporen van problemen en de oorzaak ervan. Hans Aalbers, Directeur ICT bij Dura Vermeer: ‘Voor de aanschaf hebben wij een aantal monitoring tools met elkaar vergeleken. De oplossing van eG Innovations was verreweg het meest compleet en meest flexibel. eG Enterprise gaat steeds dieper op zoek naar waar de oorzaak zich bevindt en analyseert het probleem waardoor je dichter bij de oplossing komt. Ik  ben echt onder de indruk van de informatie die je boven water kunt halen, tot op applicatieniveau’. 

Sjoerd Wormgoor, Manager Beheer en Support, vult aan: ‘Een belangrijk voordeel is ook dat de software agent-based is en zichzelf configureert. Vanuit de managementtool kun je daardoor heel gericht en flexibel aangeven welke agent je waar in wilt zetten. Zo hebben wij een aantal agents vast op de kritische componenten in onze infrastructuur staan en gebruiken we een aantal andere agents voor troubleshooting bij problemen. 

Snelle implementatie
Na een aantal demo’s en een pilot ging Dura Vermeer op zoek naar een implementatiepartner en kwam uit bij INISI ICT. Sjoerd Wormgoor: ‘Wij hadden al een goede relatie met INISI en vonden het erg prettig om dit project samen met hen op te pakken. INISI is echt een bedrijf met alleen maar specialisten. Ze hebben zeer veel kennis en helpen je snel bij problemen. De implementatie verliep dan ook zeer soepel. Na het bouwen van een Proof of Concept draaide alles binnen twee dagen’. 

Resultaat
‘Dankzij de training on the job, die INISI ons gegeven heeft, kunnen wij optimaal gebruik maken van de software. Direct na de implementatie hadden wij al veel beter inzicht in de performance van onze servers en inmiddels is de stabiliteit van onze infrastructuur aanzienlijk verbeterd’, aldus Sjoerd. 

Hans voegt hieraan toe: ‘Door de inzet van eG Enterprise hebben wij minder kosten voor verstoringen, kunnen we de belasting van de servers monitoren en het servergebruik optimaliseren en zijn we minder tijd kwijt aan probleemanalyse. Wat mij betreft een echte aanrader voor iedere organisatie met een grootschalige serveromgeving waarbij IT business kritisch is’.

Overige berichten